Gandeste Pozitiv ... Fii Informat: Filmul Star Trek şi economia viitorului – una fără bani

Vizualizari

Etichete !

miercuri, 13 ianuarie 2016

Filmul Star Trek şi economia viitorului – una fără bani




În filmul Star Trek: Primul Contact, Jean-Luc Picard, căpitanul navei Enterprise, este întrebat cât de mult a costat să construiască impresionanta nava deținătoare de tehnologie spațială. “Economia viitorului este oarecum diferita”, răspunde Picard. “Vezi tu, banii nu mai există în secolul 24 … Achiziția averilor nu mai este forța motrice în viețile noastre. Ne străduim să ne fie mai bine, noua și restului omenirii. “
Mai puțin elocvent, căpitanul Kirk implică aceeași concluzie într-un comentariu la comandantul Spock în filmul Star Trek IV: a Voyage Home, după ce au călătorit înapoi în timp pentru secolul XX: “Ei încă folosesc bani”, spune el. “Avem nevoie sa obținem ceva.”
Peste franciza Star Trek, din seria originală și diferitele continuari, natura exactă a economiei secolului douăzeci și patru nu este niciodată destul de fixa. În unele discursuri, personajele dicuta elocvent despre faptul că în viitor nevoile de bază, cum ar fi hrana și adăpostul ”nu mai sunt o problema”, astfel încât oamenii nu trebuie să lucreze pentru bani.
Cu toate acestea, în alte episoade, sunt lucruri care gravitează în jurul datoriei, costurile de reparații și jocuri de noroc. Există momente când  sunt menționate “creditele Flotei”, și, desigur, culturile exotice care le întâlnesc au monede proprii și reguli.
Deci, cum funcționează exact economia în lumea secolului douăzeci și patru?
Există o modalitate relativ ”lumeasca” de a interpreta celebra linie “banii nu mai există în secolul 24”: Umanitatea a ajuns pur și simplu sa scape de bani, dar are încă un fel de sistem de contabilitate electronic: un cash digital-echivalent.

Chiar dacă societatea a evoluat în lumea actuala la credite electronice informatizate, sau deteriorata într-un sistem de barter post-apocaliptic, perspectiva de bază economică fundamentală este în continuare aceeași în toate aceste viziuni futuriste: oameni schimb lucruri de valoare pentru alte lucruri de valoare.

Să fie clar: viziunea Star Trek nu este utopica. Viziunea Star Trek este mult mai radicala.

Economie fără deficit

Conform legendei populare, Gene Roddenberry a prevăzut norme specifice cu privire la viziunea sa asupra lumii în secolul 24, in universul Star Trek. Nu numai că a fost pentru nici o “moneda”, dar nu a fost să fie nici un concept de acumulare a bogăției. Au fost furnizate nevoile de bază ale oamenilor, ca hrana și adăpostul, iar foamea și lipsa de adăpost au fost complet rezolvate. Oamenii nu au locuri de muncă în scopul supraviețuirii: în schimb sunt implicați în activități pentru a se îmbogăți pe ei înșiși și lumea din jurul lor.

Ideea că eliminarea deficitului material va conduce oamenii să-si trăiască viețile prin auto-îmbunătățire este de ordin psihologic, nu economic. Dar viziunea “pura” a lui Roddenberry a fost bine articulata din timp în timp, chiar dacă detaliile erau uneori lipsesc. Si foarte comuna cu ideea unei lumi tehnologizate si in armonie cu natura, asa cum este descrisa in viziunea futurista a Proiectului Venus, un concept socio-economic actual, propus de inginerul social Jacque Fresco.

În mai multe episoade din Star Trek: The Next Generation, Jean-Luc Picard se trezeste explicând că toate nevoile materiale sunt depasite în secolul 24, și că oamenii sunt motivați de dorința de a îmbunătăți pe ei insisi.


Conform ierarhiei nevoilor umane, o persoană trebuie să se ocupe mai întâi cu satisfacerea nevoilor fiziologice, cum ar fi foamea, setea, și somnul. După ce acestea sunt îndeplinite, următorul set mai presant sunt nevoile de siguranță: adăpostul, sănătatea, familia, și proprietatea. După ce acestea sunt îndeplinite, o persoană poate trece la iubire, stima de sine și în cele din urmă “auto-actualizare”: îmbogățirea de sine.

Putem specula chiar despre modul în care acest lucru s-ar putea întâmpla. De la bun început, universul Star Trek a avut transportatorul: o mașină care ar putea transforma orice obiect fizic in energie, și transmite acea energie (sau cel puțin informații cu privire la modelul original) în spațiu, astfel încât energia ar putea fi apoi convertite în aceeași formă fizică la destinație (prin teleportare).

O extensie naturală a acestei tehnologii este replicatorul, care, în esență, nu este nimic mai mult decât tot un ”teleportor”. Acest obiect pur și simplu are modele pentru diferite tipuri de obiecte fizice, stocate în memorie, și poate crea, la cerere, orice obiect fizic, din energie, pe baza acestor modele.
Dacă poți face tot ce vrei din energie, și ai toata energia din univers la dispozitie, atunci probabil poti avea orice lucru fizic pe care il doresti.
Există detalii, desigur. Munca manuală nu a fost eliminată complet, deoarece probabil cineva trebuie să asigure funcționarea replicatoarelor (lucru care candva ar fi la randul lui complet automatizat, conform viziunii lui Fresco – n.t.)
Putem presupune, de asemenea, că acești oameni nu ar nevoie să fie plătiti pentru a efectua această muncă, deoarece acestia au deja toate nevoile lor îndeplinite. Pentru ce ar mai fi nevoie sa faca această muncă, atunci? În mod evident ei sunt motivați pentru diverse lucrari din sentimentul de datorie și de dorința de a îmbunătăți umanitatea.


Va urma…


Traducere: Marius Marian

Sursa:
http://libercugetatorul.info/2015/09/10/filmul-star-trek-si-economia-viitorului-una-fara-bani/

2 comentarii:

  1. NMASTE ! Superb material. Nu stiu daca noi actualii vom prinde cel putin faza de proiect a acestor APLICATOARE dar sint convins ca UMnitatea NU VA REFUYA ACEST MOD DE VIATA CIND TOTI OAMENII VOR AVEA SUFICIENT INCIT SA NU MAI TINJEASCA SI S MAI PRIVEASCA CU JIND IN GRADINA VECINULUI.Ai deschis un subiect atiti de fierbinte care exista ,cred de o vesnicie in mintea noastra de a avea fara teama de a fi obligat sa ajungi in postura de sclav muncind in folosul altora. Mai este mult pentru mentalitatea umana care nu se lasa atit de usor atrasa in uniformitate.Cum spuneam subiectul e vast iar Jacque Fresco ,Menhart Tavacoli Keshe,cum a fost ;i N.Tesl(e)a si nu numai ei au visat ,au proiectat dispoyitive ;i au lucrat cu ENERGIA ]N FOLOSUL UMANITATII. Acestia pot fi socotiti EROII NOSTRI !

    RăspundețiȘtergere

Comentarii se accepta fara jigniri, fara atac la persoana, combateti (sau sustineti) ideea in sine, cu argumente pertinente intr-un mod constructiv, sa lasam ideile sa se bata intre ele in baza unor argumente solide ce corespund realitatii nu fictiunii, sau unor dogme primitive si perimate.
Multumesc pentru intelegere.