Gandeste Pozitiv ... Fii Informat: Convingerile tale iti creeaza viata…

Vizualizari

Etichete !

vineri, 29 ianuarie 2016

Convingerile tale iti creeaza viata…

convingerile tale



“Convingerea care devine adevar pentru mine… este aceea care imi permite sa-mi folosesc la maximum puterea personala si sa-mi pun in practica virtutile.”
Andre Gide

Convingerile tale sunt arhitectii vietii pe care o traiesti, fie ca accepti acest lucru sau nu.
Cu totii visam, ne facem planuri, alcatuim scenarii, scriem liste lungi cu dorinte, ne impunem sa gandim pozitiv, ne dorim sa reusim… Si, totusi, destul de multi dintre noi realizam, mai devreme (cu atat mai bine) sau mai tarziu, ca nu ajungem acolo unde ne dorim sa fim.

Ne intrebam mirati: de ce?

Fundatia vietii noastre are la baza convingerile noastre.

Convingerile sunt forță călăuzitoare care ne îndrumă spre placere sau spre suferinta. Ele sunt tipare de gandire foarte puternice despre viata, despre oameni, despre bani, despre fericire, despre iubire, despre sanatate, despre experientele pe care le traim. In limbaj, folosim cel mai adesea: este/sunt, exprimand niste generalizari.
Convingerile noastre sunt cele care ne ridica pe culmile succesului personal sau ne afunda in neputinta si negare.

Cum apar convingerile?
In primii ani de viata noi preluam convingerile oamenilor importanti din viata noastra. Intre varstele de 2 si 7 ani se fixeaza cele mai profunde tipare de gandire preluate din mediul in care traim: ce ne spun parintii, profesorii, oamenii de care, in mod normal, depindem in aceasta perioada din viata noastra. Aceste convingeri nu au la baza experientele noastre. Noi doar preluam convingerile altora, rezultate din experientele lor, raportate la sistemul de valori personal.
In cele mai multe cazuri, sunt convingeri de genul:
  • Oamenii sunt rai
  • Nu poti sa ai incredere in nimeni
  • Nu am bani
  • Trebuie sa te angajezi ca sa castigi bani
  • Trebuie sa ai copii
  • Tu nu poti/noi nu putem
  • Este greu sa reusesti
  • Viata este nedreapta
  • Asa mi-a fost soarta
  • N-am noroc
  • Cei norocosi reusesc
  • Trebuie sa-mi duc crucea
Am enumerat cateva, lista poate fi mult mai mare… si le-am enumerat pe cele negative.
Sigur, sunt multi cei care au convingeri sanatoase, deprinse inca din copilarie si dezvoltate pe parcursul vietii. Ii felicit, insa nu despre ei este vorba.
Mai departe, in viata, noi ne formam convingeri in legatura cu experientele noastre, cu ce traim, din ce citim, din ce auzim si vedem la cei din jur etc. Si, daca una sau mai multe convingeri noi formate rezoneaza cu o convingere din copilarie, blocajul este starea noastra dominanta. Putem sa ne dorim orice cu mintea rationala, putem sa rostim afirmatii pozitive ore in sir… degeaba, programul din subconstient nu va permite realizarea dorintelor.
Acolo, in subconstient, se afla sediul convingerilor tale.
Un exemplu de acest gen este cel legat de bani, mai exact de lipsa banilor. Daca in copilarie ai auzit destul de des cum ca “noi suntem saraci” sau “noi nu avem bani”, poti sa-ti doresti bani si prosperitate ani in sir, nu-i vei obtine… pentru ca programul pe care tu functionezi este simplu: “noi nu avem bani”/ “suntem saraci”.
Si pot continua…
Insa ce vreau sa-ti spun este faptul ca modalitatea cea mai buna de a-ti schimba viata, de a iesi dintr-un blocaj, de a materializa tot ce-ti doresti este aceea de a constientiza ce convingeri ai in legatura cu viata ta, cu dorintele tale, cu situatia in care te afli.
Controlul constient si asumat asupra convingerilor este cheia spre fericire, spre implinire, spre realizare.
Si asta pentru ca, aceste convingeri nasc un sentiment de certitudine. Si asa cum am povestit in articolul “Despre dialogul interior…”, sentimentele domina gandirea.
Lipsa de certitudine, adica de convingeri pozitive, datatoare de putere, ne face sa fim incapabili sa ne folosim capacitatile pe care le avem, ne face sa nu vedem posibilitatile care ne sunt la indemana.
Ca sa constientizezi ce convingeri de baza ai, asculta ce cuvinte sau propozitii folosesti cel mai des.
Apoi noteaza pe o foaie de hartie ce-ti doresti si la fiecare dorinta noteaza ce gandesti in legatura cu ea… primele cuvinte care-ti vin in minte (e posibil sa te surprinzi ca verbalizezi ce-ti spune mama sau o prietena etc).
De exemplu: daca vrei o casa si te gandesti ca nu ai bani, ca este greu sa o cumperi si mai asociezi si un sentiment care iti creeaza o stare de disconfort, renunta, consumi energie degeaba.
Ce-i de facut in acest caz? Sa-ti schimbi convingerea! Este singura solutie!
Ca terapeut practician Theta Healing, pot sa-ti spun ca in starea Theta convingerile se schimba foarte usor si pentru totdeauna, fara a mai exista riscul sa le refaci. Insa, daca nu ai cum sa ajungi la un terapeut si nici nu poti sa accesezi  starea Theta am sa-ti sugerez o metoda simpla si la indemana oricui:
  • constientizeaza convingerea de baza
  • gandeste-te de unde o ai: parinti, prieteni, experiente personale repetate
  • constientizeaza cata suferinta ti-a produs, aminteste-ti cat ai suferit si imagineaza-ti cat vei suferi daca nu o schimbi
  • asociaza ideea de placere  convingerii nou create, gandeste-te (poti chiar sa scrii) la toate lucrurile frumoase care vor veni in viata ta daca schimbi aceasta convingere
  • simte acesta bucurie din inima
  • iarta-te pe tine ca ai mentinut aceasta convingere destul de mult timp
  • cauta in jurul tau, oriunde, exemple care sa-ti contrazica vechia convingere, cu alte cuvinte, creeaza-ti indoieli in legatura cu ea prin alte experiente ale tale sau ale altora
  • cand ti-ai format noua convingere, nu o mai pune la indoiala nicio clipa, sub nicio forma
  • si, nu in ultimul rand, fii bland cu tine, schimbarea are nevoie de timp si nu crede ca ai cum sa transformi intr-o zi ce-ai construit in ani … nu, asa ceva nu se poate…

Cu rabdare si credinta din inima ai sa reusesti! Succes!

Si nu uita:“ Daca puneti ceva sub semnul intrebarii suficient de multa vreme, in cele din urma incepeti sa va indoiti.” Tony Robbins

 Multumesc, Lavinia.


P.S. Ce convingeri ai descoperit la tine? Cum le-ai schimbat?  Daca consideri important acest articol distribuiel si prietenilor tai sau celor carora crezi tu ca le e folositor.


Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii se accepta fara jigniri, fara atac la persoana, combateti (sau sustineti) ideea in sine, cu argumente pertinente intr-un mod constructiv, sa lasam ideile sa se bata intre ele in baza unor argumente solide ce corespund realitatii nu fictiunii, sau unor dogme primitive si perimate.
Multumesc pentru intelegere.