Gandeste Pozitiv ... Fii Informat: Suntem manipulati inca din frageda copilarie

Vizualizari

Etichete !

joi, 12 iunie 2014

Suntem manipulati inca din frageda copilarie

ManipulareaUnul dintre cele mai des folosite termene in mass-media si social-media este “manipularea”, care poate lua diferite forme si te poate afecta in luarea deciziilor ce te privesc direct. Prin definitie verbul a manipula inseamna “a antrena, prin mijloace de influentare psihica un grup uman, o comunitate sau o masa de oameni la actiuni a caror scop apartin unei vointe straine de interesele lor, cu alte cuvinte a influenta opinia publica prin mass-media sau prin alte metode persuasive”. Oricum privim lucrurile ne confruntam cu manipularea din frageda copilarie. De cand incepem sa mergem la gradinita, sistemul stabileste niste norme pentru a ne convinge de ceva ce nu este adevarat. Nu numai ca incearca sa ne convinga, ci prin practica si o spalare a creierului consolidata incearca sa ne implementeze adanc in memorie misiunea lui, aceea ca esti un om mediu. Ca o munca conforma cu standardele impuse de sistem reprezinta cel mai bun mod de a avea o viata normala. Clasa mijlocie si crearea de oameni de mijloc, din nou si din nou, reprezinta cel mai sigur si usor mod pentru a obtine ceea ce vrei de la viata.

Incearca sa iesi din linia impusa de sistem si vei observa cum sistemul iti da un ghiont sau te impinge inapoi spre centrul mediei. Arata semne de creativitate reala, originalitate ori de geniu si parintii bine intentionati, profesorii sau autoritatile iti vor arata cifre statistice si vor face totul cu nerabdare ca tu sa reintri din nou in linia mediei. Explicatia este cat se poate de simpla, cultura noastra are nevoie de muncitori conformi, oameni care contribuie cu taxe si impozite, fara sa deplanga situatia in care se afla, astfel sistemul a stabilit si a creat cat a putut numai oameni medii. Prin urmare generatii de elevi si studenti au fost transformati in generatii de lucratori in fabrica in cautarea unei sinecuri.

In acest sens am fost spalati pe creier si acum, dupa criza economica, s-a descoperit ca de fapt economia doreste oameni care ies din randul mediocritatii. Tocmai cand am fost spalati pe creier sa credem ca cel mai bun mod de a-ti castiga existenta este acela de a avea un loc de munca stabil din care, cel mai probabil, sa iesi la pensie.

Cred ca este momentul ca fiecare dintre noi sa inceapa cu asta. De-a lungul timpului beneficiul de a lucra pentru oameni, urmand intocmai invatamintele din manual, ca un angrenaj, se intampla sa mearga in jos, in timp ce, in mod paradoxal, dificultatea de a obtine un loc de munca decent o sa mearga tot in sus. Tocmai trecem printr-o perioada in care am elogiat marile companii multi-nationale care au venit in Romania, care au devenit si mai mari, in cativa ani, cu birocratii gigantice, cu oameni la costum, straini de realitatea noastra, care fac totul pentru a face un produs pe care sa-l vanda populatiei. Totul a mers perfect pana cand, brusc, totul s-a stins. Somajul creste, taierile salariale se intampla, stratul de grasime al omului gras dispare, si ideea ca ai putea obtine un loc de munca, in interior, platit decent, se evapora precum roua diminetii.

Ajungi sa-ti pui intrebari: “Asta este tot?”, “Am ajuns la capatul drumului?” sau “Trebuie sa incepem cu sfarsitul drumului?”. Pentru ca in prezent ai acelasi loc de munca, muncesti mai mult si esti platit mai putin. Este aceeasi economie dar cu o crestere infima si fara provocari. De fapt este aceeasi cale propovaduita de sistem dar cu mai putine optiuni si mult mai prost platite. Este foarte posibil sa ajungi sa te tarasti pe acelasi drum, sa duci o viata de pe-o zi pe alta, tocmai la limita subzistentei in masura in care se mai poate merge pe acelasi drum, doar ca sa te mentii in mediocritate.

Efectul este devastator pentru noi, mai ales ca politicienii ne spun prin vorbe frumoase ca fac tot posibilul ca sa creeze locuri de munca noi, desi ei de fapt nu guverneaza, doar administreaza o tara. Daca in alte economii s-a trecut peste criza economica, la noi persista, parca prea mult. Acum cand suntem intr-un prag de o noua revolutie industriala, parca pierdem din nou startul. Din pacate, la noi cumetria, nepotismul si sistemul inversat de valori franeaza si anihileaza orice initiativa. Chiar daca ai timp, intelect, acces la o idee, ai posibilitatea de a te reinventa, indiferent de ceea ce faci, cu cine o faci sau de ceea ce oamenii din jurul tau asteapta, nu ai cadrul in care sa te poti desfasura. Mentalitatile si sistemul de valori cu care am crescut, de care suntem incojurati si la care ne raportam, trebuie sa dispara si sa fie inlocuite cu modalitati de interactiune cu totul noi prin care poti face diferenta in viata de zi cu zi.


Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii se accepta fara jigniri, fara atac la persoana, combateti (sau sustineti) ideea in sine, cu argumente pertinente intr-un mod constructiv, sa lasam ideile sa se bata intre ele in baza unor argumente solide ce corespund realitatii nu fictiunii, sau unor dogme primitive si perimate.
Multumesc pentru intelegere.