Gandeste Pozitiv ... Fii Informat: Cine a inventat, computerul, automobilul, razele x, aparatul de filmat, telescopul, aparatul de inregistrat sunete, becul, radioul, avionul, internetul

Vizualizari

Etichete !

miercuri, 11 iunie 2014

Cine a inventat, computerul, automobilul, razele x, aparatul de filmat, telescopul, aparatul de inregistrat sunete, becul, radioul, avionul, internetul

Top 10 Inventii atribuite gresit



Top 10 Inventii atribuite gresit


Cine a inventat, computerul, automobilul, razele x, aparatul de filmat, telescopul, aparatul de inregistrat sunete, becul, radioul, avionul, internetul



 











Cu totii am citit despre faimosi inventatori ale caror creatii au schimbat atat cursul omenirii, cat si propriile noastre vieti. In bagajul de cunostinte al majoritatii oamenilor s-au impamantenit, astfel, figurile inventatorilor de renume mondial care ne-au oferit produsele lor emblematice. Dar, cum ar fi daca, intr-o buna zi, ai afla ca inventatorul calculatorului nu este cel pe care il credai tu? Sau ca radioul, becul, telescopul sau avionul au alti autori decat cei vehiculati in manuale? Pentru o rearanjare a piedestalului inventatorilor nedreptatiti, va invitam sa parcurgeti topul urmator.
10. Conceptul de computer desktop Inventator "oficial":Microsoft (prin Windows)
Inventatator real: Xerox PARC
 Conceptul de interfata grafica integrat intr-un computer desktop controlat prin mouse este creditat ca fiind o inventie realizata prin intermediul sistemului de operare Microsoft Widows. Credinta comuna a majoritatii oamenilor este, inclusiv astazi, ca Microsoft l-a produs pentru prima data. Adevarul este cu totul altul. Avem de-a face cu o lunga si complicata poveste care, spusa pe scurt, suna cam asa: adevaratul inventator este concernul Xerox.


 In 1973, aceasta companie a produs prima interfata grafica din istorie, pentru Xerox Alto Personal Computer, sistemul purtand amprenta creatorului sau, Doug Engelbart (inventatorul care, 10 ani mai devreme, in 1963, concepuse si primul mouse) care si-a prezentat inventia celor de la Macintosh (Apple), care, la randul lor, s-au declarat atat de incantati incat l-au cumparat pe loc, dezvoltandu-si ulterior propriul sistem, puternic influentat de Xerox Alto Personal Computer. Astfel, Macintosh a lansat primul computer personal pentru uz public pe data de 24 ianuarie 1984. Deoarece Apple inca detinea patentul invenitiei care avea sa revolutioneze lumea, Microsoft a lansat primul Windows de-abia in luna noiembrie a anului 1985. Pe atunci, sistemul celor de la Microsoft nu era complet operabil, fiind doar o interfata care functiona in MS-DOS.

9. Automobilul de serie Inventator "oficial": Henry Ford
Inventator real: Karl Benz
 Cu cativa ani buni inainte ca Hery Ford sa inaugureze prima fabrica de produs automobile in serie din S.U.A., pe Batranul Continent, in Germania mai precis, mai multi ingineri de mare prestigiu, printre care celebrii Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach, Siegfried Marcus si Karl Benz lucrau separat si in acelasi timp la programe concurente care sa dea nastere primei linii de asamblare a automobilelor din lume. De fapt, primul automobil in adevaratul sens al cuvantului, actionat de un motor pe benzina, a fost construit in orasul german Mannheim, de Karl Benz, in anul 1885 si a fost patentat in luna ianuarie a anului urmator sub auspiciile companiei fondata in anul 1883, Benz & Cie.


Automobilul avea un design integral, incluzand piese si tehnologii revolutionare pentru perioada in cauza. Karl Benz a inceput sa-si vanda pe scara larga automobilele cu propulsie proprie in anul 1888. Ford a creat automobilul cu propulsie proprie de-abia in anul 1896, la o diferenta de peste 10 ani in favoarea inginerului Benz, co-fondator, in 1886, al celebrei companii producatoare de masini Mercedes-Benz.

8. Razele X
Inventator "oficial": Thomas Edison
Inventator real: Wilhelm Rontgen
Cu toate ca fluoroscopul inventat de Edison a fost un instrument de referinta in medicina sfarsitului de secol XIX, acesta nu a fost primul exemplu aparat de radiografie X. Pe data de 22 decembrie 1895, fizicianul de nationalitate germana Wilhelm Rontgen a vizionat in premiera mondiala o placa fotografica unde era imprimata radiografia mainii sotiei sale.


 Acesta radiografie, celebra astazi, este prima radiografiere a unei parti din trupul uman realizata cu ajutorul razelor X. Contributia inventiei profesorului german la dezvoltarea ulterioara a stiintei si medicinei a fost atat de mare incat, razele X sunt deseori denumite raza Rontgen.

7. Aparatul de filmat
Inventator "oficial": Thomas Edison (de fapt, primul concept de pelicula filmata, atribuit lui, a fost inventat de un angajat de al sau, pe nume William Dickson)
Inventator real: Louis Le Prince
 Primele imagini filmate din istorie au fost inregistrate cu viteza de 12 cadre pe secunda de catre inventatorul francez Louis Le Prince. Imaginile au fost filmate in casa lui Joseph si Sarah Whitley din Ropundhay, la Leeds, in Anglia, pe data de 14 octombrie 1888. Personajele care apar pe celebra pelicula sunt fiul lui Louis, Adolphe Le Prince, Sarah Whitley si Harriet Hartley.


Doi ani mai tarziu, marele inventator francez a avut un sfarsit misterios, disparand fara urma din trenul care circula intre Dijon si Paris. In 1892, Alphonse, fiul cel mare al lui Louis Le Price, a murit impuscat in New York dupa ce ulterior, intentase, prin compania American Mutoscope, un proces impotriva lui Edison. Filmul lui Edison, intitulat Monkeyshines a aparut anul 1889, sau, dupa alti autori, in anul 1890.

6. Telescopul Inventator "oficial": Galileo Calilei
Inventator real: Hans Lippershey
Primul telescop functional a aparut in anul 1608, fiind creat de catre Hans Lippershey. Multi alti manufacturieri, printre care Zacharias Janssen din Middelburg si Jacob Metius din Alkmaar, si-au atribuit cu de la sine putere paternitatea valorosului instrument care avea sa revolutioneze din temelii astronomia. Primul concept structural al telescopului primitiv consta in simpla alaturare dintre un obiectiv cu lentile convexe si un vizor concav. Galileo, cel care adesea este considerat inventatorul aparatului, a folosit, de fapt, telescopul cu un an mai tarziu decat olandezul Hans Lippershey.


In anul 1611, alt mare om de stiinta, Johannes Kepler a descris pentru prima data modalitatea prin care functiona un telescop alcatuit din lentile convexe. Mai tarziu, in zorii anului 1655, astronomul Christiaan Huygens a construit dupa metodele kepleriene telescoape puternice, de dimensiuni uriase, precursoare ale telescoapelor de astazi.

5. Aparatul de inregistrat sunete Inventator "oficial": Thomas Edison
Inventator real: Edouard-Leon Scott de Martinville
Thomas Alv Edison a conceput principiul de inregistrare si redare a sunetelor intre lunile mai si iulie ale anului 1877. Initial, Edison dorea sa creeze o modalitate prin care mesajele telegrafice sa fie transformate in transmisii depozitate sub forma de banci audio. Pe data de 21 noiembrie 1877, Edison si-a anuntat inventia, sub forma primului fonograf, un aparat care inregistra si reda sunetele. Insa, de fapt, nu inventase nimic nou, totul era doar manipulare si propaganda.


In urma cu 17 ani de la acea data, mai precis in anul 1860, francezul Edouard-Leon Scott de Martinville inventase deja un aparat cu proprietati asemanatoare pe care il denumise fonautograf. Aparatul inventatorului francez putea transforma sunetul intr-un mediu vizibil, dar nu il putea reda. Originala transcriptie, denumita fonautograma, a fost redata cu succes inainte-inapoi, de-abia in anul 2008, cu ajutorul tehnologiei computerizate. Melodia inregistrata in urma cu 151 de ani de numea "Au clair de la lune".

4. Becul
Inventator "oficial": Thomas Edison
Inventator real: Sir Humphry Davy
In anul 1802, Sir Humphry Davy era in posesia celei mai puternice baterii electrice din acea perioada, obiect detinut cu mandrie la Institutul Regal al Marii Britanii. In acelasi an, a fost produsa prima forma de lumina incandescenta prin transmiterea unui flux de curent electric prin intermediul unui fir subtire de platina, metal ales datorita rezistentei sale deosebite la topire.


Noua forma de iluminare nu era indeajuns de puternica sau rezistenta pentru a fi folosita in aplicatii practice, dar a fost primul obiect care emitea lumina prin intermediul curentului electric. De abia in anul 1879, Thomas Edison a creat becul comercial.

3. Radioul
Inventator "oficial": Guglielmo Marconi
Inventator real: Nikola Tesla
In anul 1895, Marconi a descins la o intrunire a oamenilor de stiinta din Londra, anuntand plin de emfaza ca tocmai inventase radioul. In ciuda propagandei galagioase a echipei din jurul italianului, primul aparat de radio din lume este, de fapt, tributar pricipiilor transpuse pentru prima data in practica de genialul si controversatul inventator Nikola Tesla. Sistemul in patru benzi cu care se lauda Marconi, fusese deja creat si probat de Tesla si doi dintre studentii sai, Olivier Lodge si J.S. Stone.


Tesla, adevaratul parinte al telegrafiei fara fir, cum era denumit radioul in acea perioada, a fost primul om din lume care a patentat emisiile undelor radio. Chiar Tesla scria ca "Oamenii cred ca munca mea la telegraful fara fir a pornit in anul 1893, dar cercetarile mele la acest proiect incepusera deja cu doi ani mai devreme. Inca din 1891 investigam si probam tot felul de aparate, multe dintre ele fiind asemanatoare cu cele din prezent.

2. Avionul
Inventatori "oficiali": Fratii Wright
Inventator presupus: Richard Pearse
Inventator real: Traian Vuia
In majoritatea manualelor si enciclopediilor, fratii Wright sunt creditati ca fiind inventatorii avionului, in ciuda evidentelor istorice care plaseaza in timp avioanele faurite de Traian Vuia si Richard Pearse inainte ca prototipul fratilor americani sa decoleze pentru prima data, eveniment petrecut pe data de 17 decembrie 1903. Daca pe data de 31 martie 1903, monoplanul lui Richard Pearse se inalta de la sol, Traian Vuia a fost de fapt cel care a creat primul avion care a reusit sa decoleze. Inca din luna iulie a anului 1902, romanul lucra, la Paris, la contructia primului avion, pe care l-a denumit "aeroplanul-automobil" si cu care a zburat pe data de 16 februarie 1903.


Performanta epocala a romanului nu a fost insa recunoscuta din pricina unei neintelegeri cu Academia Franceza de Stiinte. Membrii acesteia au fost solicitati de Traian Vuia sa vina pentru a fi martorii zborului din data de 16 februarie, insa au refuzat printr-o scrisoare care nu mai are nevoie de niciun comentariu: "Domnule Vuia, nici nu se pune problema ca un obiect mecanizat mai greu decat aerul, sa reauseasca sa se ridice de la sol si sa zboare vreodata. Nu este nimic altceva decat o iluzie, o himera".

1.Internetul
Inventator "oficial": Al Gore
(fostul "cel mai bun posibil presedinte" nu s-a erijat in parinte al Internetului, dar a declarat in numeroase ocazii ca "In timpul activitatii mele din Congresul Statelor Unite, am luat initiativa crearii Internetului")
Inventatori reali: Vinton Cerf, Leonard Kleinrock si Robert Kahn (cercetatorii retelei ARPANet, din care s-a dezvoltat Internetul).

Vinton Cerf este un expert american in computere, creditat de cei mai multi experti din Silicon Valley ca fiind adevaratul parinte al Interntului. Contributiile sale la crearea retelei mondiale care ne-a schimbat existenta a fost recunoscuta in numeroase ocazii. In tineretea sa, Vinston Cerf a fost studentul profesorului doctor Gerald Estrin, seful departamentului de Computer Science de la prestigioasa UCLA. Mai tarziu, Vint a lucrat in colaborare cu profesorul Leonard Kleinrock, pentru a crea sistemul care a conectat primele noduri ale retelei ARPANet, precursoarea Internetului.



Pe vremea cand activa in cadrul UCLA, Cerf l-a intalnit pe Robert E. Kahn, alt geniu al informaticii, care lucra in acelasi timp la definitivarea ARPANet. Eforturile conjugate ale celor trei cercetatori au dus la inventarea retelei ARPA. Din 2005, Cerf lucreaza pentru gigantul GOOGLE, avand functia de vice-presedinte si Chief Internet Evangelist, postura din care profeteste viitorul internetului ca fiind dominat de inteligenta artificiala si lumi virtuale.

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii se accepta fara jigniri, fara atac la persoana, combateti (sau sustineti) ideea in sine, cu argumente pertinente intr-un mod constructiv, sa lasam ideile sa se bata intre ele in baza unor argumente solide ce corespund realitatii nu fictiunii, sau unor dogme primitive si perimate.
Multumesc pentru intelegere.