Gandeste Pozitiv ... Fii Informat: Proiectul Venus

Vizualizari

Etichete !

vineri, 23 mai 2014

Proiectul Venus


 
Proiectul Venus este o organizaţie care propune un posibil plan de acţiune pentru schimbarea socială promovând o civilizație pașnică și durabilă. Se conturează o alternativă în a depune eforturi pentru respectarea drepturilor omului, drepturi care nu sunt doar proclamaţii pe hârtie, ci un mod de viaţă.
Funcționăm într-un Centru De Cercetare cu o suprafață de 21,5 acri (aproximativ 8,7 ha), situat în Venus, Florida.

Luând în considerare enormitatea de provocări cu care se confruntă societatea de azi, putem concluziona ferm că de prea mult timp se aşteaptă ca noi să ne reexaminăm valorile, să reflectăm și să evaluăm unele din ideile de bază și presupunerile pe care le avem ca societate. Această auto-analiză conduce către următoarele întrebări naturale: ce înseamnă a fi om? ce înseamnă a fi membru al unei "civilizații"? ce alegeri putem face azi pentru a asigura un viitor prosper pentru toţi oamenii din lume?

În prezent ne-au rămas foarte puţine alternative. Răspunsurile de ieri nu mai sunt relevante. Fie vom continua așa cum suntem acum, cu societatea şi modul de gândire demodate și cenzurate, caz în care viitorul nostru va fi ameninţat sau putem aplica un set mai adecvat de valori care sunt relevante pentru o societate în ascensiune.

Experiența ne spune că poate fi modificat comportamentul uman, fie spre o activitate constructivă fie spre una distructivă. Dorită acestui aspect există Proiectul Venus - canalizarea tehnologiei şi a resurselor noastre spre scopuri pozitive, pentru beneficii maxime pentru oameni şi pentru planetă şi căutarea de noi modalităţi de gândire şi de viaţă, care scot în evidență și glorifică marele potenţial al spiritului uman. Avem instrumentele necesare la îndemână pentru a proiecta - și pentru a construi - un viitor care este demn de potenţialul uman. Proiectul Venus reprezintă ceva îndrăzneţ, o nouă direcție pentru umanitate, care presupune nici mai mult nici mai puțin decât o totală regândire a culturii noastre. Ce urmează nu este o încercare de a anticipa ce se va face - doar ceea ce se poate realiza acum. Responsabilitatea pentru viitorul nostru se găsește în mâinile noastre şi depinde de deciziile pe care le luăm astăzi. Cea mai mare resursă care este disponibilă în prezent este propria noastră ingeniozitate.

În timp ce reformatorii sociali şi grupurile de reflecţie formulează strategii care tratează doar simptomele superficial, fără să atingă operațiile sociale de bază, Proiectul Venus abordează aceste probleme oarecum diferit. Simţim că nu putem elimina aceste probleme în cadrul sistemului politic şi monetar actual. Ar lua prea mulţi ani pentru a realiza orice schimbare semnificativă. Cel mai probabil, acestea ar fi mușamalizate într-o măsură în care aceste modificări ar fi imperceptibile.

Proiectul Venus pledează o viziune alternativă pentru o nouă civilizaţie mondială durabilă, spre deosebire de orice sistem social anterior. Deşi această descriere este foarte condensată, este bazată pe ani de studiu şi cercetare experimentală de către multe, multe persoane din mai multe discipline ştiinţifice.

Proiectul Venus propune o nouă abordare - una care este dedicată preocupărilor umane şi de mediu. Este o viziune tangibilă a unui viitor stralucitor şi mai bun, una care este mai apropiată vremurilor în care trăim, atât practică cât şi fezabilă pentru un viitor pozitiv pentru toată populaţia lumii.

Proiectul Venus solicită o abordare directă la reproiectarea unei culturi, în care vechile inadvertenţele de război, sărăcie, foamete, datorii, degradare a mediului şi suferinţe umane inutile sunt privite nu doar ca evitabile, dar cu totul inacceptabile.

Una dintre premizele de bază ale Proiectului Venus este că depunem eforturi pentru a avea toate resursele Pământului ca patrimoniu comun al tuturor oamenilor din lume. Orice mai puţin va avea ca rezultat, pur şi simplu într-o continuare a acelaşi set de problemele inerente în sistemul actual.

De-a lungul istoriei, schimbările s-au produs lent. Grupuri succesive de lideri incompetenți au înlocuit pe cele precedente, dar cele care stau la baza problemelor sociale şi economice rămân, pentru că baza sistemelelor de valori a rămas nemodificată. Problemele cu care ne confruntăm noi astăzi nu pot fi rezolvate politic sau financiar, deoarece acestea sunt de natură tehnică. S-ar putea nici să nu existe suficienți bani pentru a plăti schimbările necesare, dar există mai mult decât suficiente resurse. Acesta este motivul pentru care Proiectul Venus pledează pentru tranziţia de la o societate bazată pe bani către eventuala realizare a unei economii globale, bazată pe resurse.


Suntem conştienţi de faptul că pentru a face trecerea de la cultura noastră actuală, care este politic incompetentă, orientată spre deficit și învechită, către această societate nouă, mai umană, va fi necesar un salt uriaș atât în modul de gândire cât şi în cel de acţiune.


Un Sistem Monetar Învechit

Toate sistemele economice ale lumii - socialism, comunism, fascism chiar şi lăudatul sistem de afaceri libere - perpetuează stratificarea socială, elitismul, naţionalismul și rasismul în primul rând, pe baza decalajului economic. Atâta timp cât un sistem social foloseşte banii sau schimbul economic, oamenii şi naţiunile vor încerca să-și menţină avantajele economice competitive sau în cazul în care acestea nu pot face acest lucru prin mijloace comerciale o vor face cu ajutorul intervenţie militare. Noi încă utilizăm aceste metode demodate.

Actualul nostru sistem monetar nu este capabil pentru a asigura un nivel înalt de trai pentru toată lumea şi nici nu poate asigura protecţia mediului înconjurător deoarece motivul major este profitul. Strategii cum ar fi reducerea costurilor şi deversările toxice cresc marja de profit. Odată cu apariţia automaticii, ciberneticii, a inteligenţei artificiale şi a externalizării serviciilor, va exista o tot mai mare înlocuire a oamenilor de către maşinării. Ca urmare, mai puţine persoane vor avea posibilitatea de a achiziţiona bunuri şi servicii, chiar dacă capacitatea noastră de a produce din abundență va continua să existe.

Sistemele noastre politice și economice actuale, sunt demodate și nu sunt în măsură să aplice beneficii reale tehnologiei inovatoare din zilele actuale pentru ca toate persoanele să se bucure de ele şi pentru a depăşi inechităţile impuse care sunt atât de multe. Tehnologia noastră aleargă înainte dar modelele noastre sociale au rămas relativ statice. Cu alte cuvinte, schimbările culturale nu au ţinut pasul cu schimbările tehnologice. În prezent avem mijloace pentru a produce bunuri şi servicii din abundență pentru toată lumea.

Din păcate, astăzi ştiinţa şi tehnologia au fost deturnate de la scopul de a face bine, din motive de a obține interese personale şi monetare prin demodarea planificată și chiar uneori retragerea conștientă a eficienței. De exemplu, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, a cărui scop presupus este de a efectua cercetări pentru a găsi căi de a realiza un mai mare randament al recoltelor pe acru (1 acru = 0,4047 ha), plătește fermierilor pentru a nu produce la capacitate deplină. Sistemul monetar tinde să frâneze aplicarea metodelor care știm că ar servi cel mai bine intereselor persoanelor şi ale mediului.

Într-un sistem monetar puterea de cumpărare nu este legată de capacitatea noastră de a produce bunuri şi servicii. De exemplu, în timpul unei crize, există computere şi DVD-uri pe rafturile din magazin şi automobile în loturile de maşini, dar cei mai mulţi oameni nu au puterea de cumpărare pentru a le cumpăra. Pământul se află în acelaşi loc; sunt doar regulile jocului care sunt învechite şi creează dispute, lipsuri şi suferinţă umană inutilă.

Un sistem monetar dezvoltat cu ani în urmă ca un dispozitiv de control al comportamentului uman într-un mediu cu resurse limitate. Azi, bani sunt utilizați pentru a reglementa economia nu în beneficiul general al populaţiei, ci pentru cei care controlează bogăţia financiară a naţiunilor.

Economia Bazată pe Resurse

Toate sistemele sociale, indiferent de filosofia politică, credințe religioase sau obiceiuri sociale, în cele din urmă depind de resursele naturale, de exemplu aer curat şi apă, teren arabil, tehnologia și personalul necesar pentru a menţine un standard ridicat de trai.
Formulat mai simplu, o economie bazată pe resurse utilizează resursele existente, mai degrabă decât banii şi oferă o metodă de repartizare echitabilă a acestor resurse în modul cel mai eficient pentru întreaga populaţie. Acesta este un sistem în care toate bunurile şi serviciile sunt disponibile, fără a utiliza bani, credite, barter, sau orice altă formă de datorii sau aservire.

Pământul este bogat în resurse abundente; azi practica noastră de raţionare a resurselor prin metode monetare este irelevantă şi contra productivă pentru supraviețuirea noastră. Societatea modernă are acces la tehnologii extrem de avansate si poate pune la dispoziţie alimente, îmbrăcăminte, locuinţe, îngrijire medicală, un sistem de învăţământ relevant, dezvoltă o sursă nelimitată de energii regenerabile, ne-contaminante, cum ar fi energia geotermală, solară, eoliană, a mareelor, etc. Acum este posibil ca toată lumea să se bucure de un foarte înalt standard de viaţă, cu toate facilităţile pe care le poate oferi o civilizaţie prosperă. Aceasta poate fi realizată prin aplicarea inteligentă şi umană a ştiinţei şi tehnologiei.

Pentru a înţelege mai bine sensul unei economii bazate pe resurse luați în calcul acest lucru: dacă toţi banii din lume ar fi distruși, atâta timp cât solul fertil, fabricile, şi alte resurse ar fi lăsate intacte, am putea construi orice alegem să construim şi să îndeplim orice nevoie umană. Nu banii sunt ceea ce oamenii au nevoie; ci mai degrabă accesul liber la necesitățile de viaţă. Într-o economie bazată pe resurse, bani ar fi irelevanți. Toate ce ar fi necesare sunt resursele, fabricaţia şi distribuţia produselor.


Când educaţia şi resursele sunt puse la dispoziţia tuturor persoanelor fără un preţ, nu va mai exista nicio limită a potenţialului uman. Deşi este greu de imaginat, chiar şi celor mai bogate persoane de azi le-ar fi mult mai bine într-o societate bazată pe resurse așa cum este propusă de Proiectul Venus. Astăzi, clasele de mijloc ar trăi mai bine decât regii de odinioară. Într-o economie bazată pe resurse toată lumea va trăi mai bine decât cei mai bogați de azi.

Într-o astfel de societate, măsura succesului se va baza pe împlinirea preocupărilor individuale decât pe achiziţionarea de avere, proprietăți şi putere.

Alegerea O Facem Noi

Comportamentul uman este supus aceloraşi legi ca orice alt fenomen natural. Obiceiurile noastre, comportamentele şi valorile sunt subproduse ale culturii noastre. Nimeni nu se naște cu sentimente de lăcomie, prejudecăți, habotnicie, patriotism şi ură; toate acestea sunt modele de comportament învățate. Dacă anturajul este neschimbat, comportamente similare vor reapărea.

Astăzi, există o mare parte din tehnologia necesară pentru a aduce o Economie Bazată pe Resurse globală. Dacă vom alege să ne conformăm cu limitările actualei noastre economii monetare, atunci este probabil că vom continua să trăim cu inevitabilele ei rezultate: război, sărăcie, foamete, lipsuri, crimă, ignoranţă, stres, teamă şi nedreptate. Pe de altă parte, dacă vom accepta conceptul unei economii bazată pe resurse, dacă vom învăța mai multe despre aceasta şi partajăm gândirea noastră cu prietenii noştri, asta va ajuta omenirea să evolueze din starea socială prezentă.Singurele limite sunt cele care ni le impunem noi înşine.



Sursa: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii se accepta fara jigniri, fara atac la persoana, combateti (sau sustineti) ideea in sine, cu argumente pertinente intr-un mod constructiv, sa lasam ideile sa se bata intre ele in baza unor argumente solide ce corespund realitatii nu fictiunii, sau unor dogme primitive si perimate.
Multumesc pentru intelegere.