Gandeste Pozitiv ... Fii Informat: Termenul “consumatori captivi”, folosit pentru clienţii furnizorilor de energie din România, tinde să devină doar o amintire neagră.

Vizualizari

Etichete !

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Termenul “consumatori captivi”, folosit pentru clienţii furnizorilor de energie din România, tinde să devină doar o amintire neagră.




Acum există posibilitatea de a schimba contractul, dacă nu ne convin condiţiile actualului furnizor.

Consumatorii casnici au la dispoziţie o listă de furnizori de energie electrică, din care pot alege Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a postat pe site-ul propriu lista firmelor furnizorilor de energie electrică şi gaz metan care activează pe piaţa cu amănuntul. Asta înseamnă că toţi clienţii, inclusiv cei casnici, pot consulta aceste liste şi îşi pot schimba furnizorul de energie dacă vor găsi o ofertă mai bună decât cea pe care o au în prezent.


Pentru energie electrică, trebuie să intraţi mai întâi pe www.anre.ro, secţiunea “Info consumatori”. În pagina deschisă trebuie să intraţi la rubrica “Operatori economici”, în subcapitolul “Energie electrică”, care la rândul lui are o rubrică numită “Furnizare către consumatori”.

Aici vi se va deschide lista celor 53 de firme licenţiate pentru furnizarea energiei electrice pe piaţa cu amănuntul. La fiecare firmă în parte veţi găsi cel puţin un număr de telefon şi o adresă de internet unde puteţi afla detalii despre ofertele firmelor. Preţurile variază între 0,3634 lei/kwh şi 0,4378 lei/kwh.


Aveţi dreptul de a negocia

Este bine să sunaţi toţi furnizorii, deoarece unii funcţionează doar pe plan local, iar alţii, chiar dacă sunt deja pe listă, nu şi-au pus încă la punct acest serviciu - adică încă nu vă pot furniza curent. Dacă veţi găsi o ofertă mai bună decât aceea pe care o aveţi acum, noul furnizor vă va învăţa ce aveţi de făcut. Nu uitaţi că aveţi dreptul de a negocia preţul!

În fine, pentru a produce schimbarea trebuie să notificaţi vechiul furnizor privind încetarea contractului cu 21 de zile înainte, printr-un model pe care îl descărcaţi de pe www.anre.ro.

În termen de 42 de zile de la încetarea contractului, vechiul furnizor va transmite clientului factura cu decontul final şi… gata, aţi scăpat de ştampila de “consumator captiv”. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, perceperea oricărei taxe fiind interzisă.
Consumul de gaz este subvenţionat

În cazul gazelor naturale, consumatorii casnici beneficiază de un regim de furnizare reglementat, adică primesc gaz metan subvenţionat. Dacă nu doresc un contract-cadru în regim reglementat, clienţii pot opta pentru furnizarea negociată a gazului cu unul din operatorii licenţiaţi.

Listele pot fi consultate pe www.anre.ro, domeniul “Gaze naturale”, secţiunea “Informaţii de interes public”, rubrica “Liste publice” - “licenţe, autorizaţii”. ANRE intenţionează să introducă în curând o nouă procedură şi în privinţa schimbării furnizorului de gaz metan.


Sursa:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii se accepta fara jigniri, fara atac la persoana, combateti (sau sustineti) ideea in sine, cu argumente pertinente intr-un mod constructiv, sa lasam ideile sa se bata intre ele in baza unor argumente solide ce corespund realitatii nu fictiunii, sau unor dogme primitive si perimate.
Multumesc pentru intelegere.