Gandeste Pozitiv ... Fii Informat: Care Sunt Metodele De Învățare Cele Mai Eficiente?

Vizualizari

Etichete !

marți, 21 februarie 2017

Care Sunt Metodele De Învățare Cele Mai Eficiente?






Sursa:  https://www.vointadefier.ro/metode-invatare-eficiente/



Unul dintre cititorii mei fideli de pe blogul www.vointadefier.ro .

Învață ceva ce chiar îți place

E cea mai importantă regulă când vrei să îți faci procesul de învățare cât mai ușor.
Satisfacția de a aprofunda un subiect sau domeniu va fi atât de mare, încât nu vei remarca efortul depus.
Când înveți ceva ce îți place, nu trebuie să aplici metode de învățare și de stimulare a învățării.
De ce?
Pentru că înveți parcă de la sine. Pe măsură ce tot citești despre un subiect, fascinația ta crește. Nici nu remarci cum trece timpul.
Desigur, când înveți pentru școală sau pentru locul de muncă, nu ai luxul de a alege să înveți ceva ce îți place sau nu. Dar dacă vrei să înveți ceva în timpul liber, asigură-te că înveți ceva ce îți place la nebunie.

Imersiunea Totală

Ca să înțelegi cât de important e conceptul de imersiune totală, vreau să îți imaginezi următoarea situație. Îți dorești foarte mult să înveți să înoți.
Zis și făcut, într-o zi însorită de marți, te duci la cel mai apropiat bazin. Și îți faci abonament. Te schimbi în costum de baie și te îndrepți spre apă.
Dar, când ajungi la apă, doar îți bagi degetul mare de la un picior în apă. Așa, un pic, să vezi cât e de rece apa.
După care te ștergi pe deget, te îmbraci și mergi acasă.
În altă zi, faci același lucru, dar de data asta îți bagi doar 2 degete în apă. Peste câteva săptămâni, poate că ajungi să îți bagi picioarele în apă până la genunchi.
OK, ok, știu că e un pic ridicol exemplu. Dar ce vreau să scot în evidență e asta:
Dacă vrei să înveți să înoți, ori te bagi complet în apă (imersiune) din prima zi, ori mergi acasă. Nu ai cum să înveți să înoți dacă stai pe margine și urmărești pe YouTube tutoriale despre cum să înoți.
Imersiune totală înseamnă să te dedici trup și suflet subiectului pe care vrei să-l înveți. Te scufunzi în el. De-a lungul zilelor, lunilor și anilor, ajungi să acumulezi cunoștințe și experiență practică. Ajungi să testezi ce merge și ce nu merge.
Când aplici imersiunea totală, nu mai ai cum să îți cheltui atenția în prea multe direcții. Altfel, nu vei reuși să înveți nimic suficient de bine.
Când îți dedici atenția unui singur subiect, cât mai mult timp,vei observa ceva.
Și anume, că mintea ta va începe să facă legături între cunoștințele acumulate. Vei începe să îți dai seama de tiparele care se repetă.

Învață de la experții din domeniul tău

Metoda mea preferată de învățare e pe cont propriu. Îmi place să insist cât mai mult timp pe ceva ce vreau să înțeleg cât mai bine.
Dar, trebuie să recunosc că, atunci când învăț de la experți, învăț lucrurile noi mult, mult mai repede.
Așa că te invit să găsești experți din domeniul tău. Cumpără-le cărțile, cursurile, DVD-urile. Du-te la conferințele lor, pune-le întrebări, vorbește cu ei în pauze.
Poți chiar să le scrii un e-mail, dacă le găsești adresa online. De cele mai multe ori, acești experți sunt binevoitori și îți vor răspunde cu drag la întrebări de bun simț. Doar să ai în vedere că, mai devreme sau mai târziu, brânza e pe bani.
Dacă vrei să înveți mai repede, asimilează cât mai repede modul de gândire al experților din domeniu.
În ziua de azi, nu funcționează să te consideri o insulă pustie în mijlocul oceanului. Nu e OK nici să crezi că doar tu, de unul singur, poți descoperi drumul de cărămizi galbene care te duce în Oz (referință la Vrăjitorul din Oz).
De unul singur riști să te pierzi.

Fă o distracție din procesul de învățare

Îți voi spune ceva amuzant despre mine, ceva ce nu multă lume știe. Am început să învăț engleza când eram copil, pe la 10 ani. Și am făcut-o din plăcere.
Motivul? Desenele animate nu erau subtitrate în limba română. Și eu voiam să știu neapărat ce spuneau Dexter, Dee Dee, Captain Planet și Johnny Quest (referință la postul Cartoon Network).
Poate că te gândești acum oare ăsta vorbește serios?
Da, vorbesc foarte serios. Pe la 10 ani, am început să învăț engleză din plăcere. Pentru mine, a fost o joacă. Și aveam o motivație foarte puternică, la nivelul de copil, la care eram.
Am învățat suficient ca să înțeleg cuvintele simple din desenele animate. Și de atunci, în fiecare an, mi-am extins cunoștințele de engleză, mai mult și mai mult.
În consecință, în timp am avut acces la întregul univers al cunoașterii din secolul 21. Care, știm bine, e predominant în limba engleză.
Cum poți aplica tu această metodă?
Dacă e dificil pentru tine să înveți un anumit subiect, poate că vrei să îl înveți pentru că îți spui că trebuie să îl înveți. Ei bine, acest cuvânt, trebuie, nu te va motiva niciodată suficient de mult ca să înveți mai mult.
În schimb, ai putea să te întrebi cum ai putea învăța (de exemplu engleza) într-un mod cât mai amuzant și mai plăcut pentru tine?

Fă un proiect care necesită să înveți lucruri noi pe parcurs

Exemple concrete:
Vrei să înveți să scrii mai bine? Deschide-ți un blog și propune-ți ca în 3 luni să ai 25 de articole scrise pe el, de minim 537 cuvinte fiecare.
Vrei să înveți să vorbești mai bine în public? Propune-ți ca peste 3 luni să ții un discurs de 20 minute, în fața unui public de 150 de oameni. Și în cele 3 luni, antrenează-te periodic.
Vrei să înveți programare web? Propune-ți să creezi un site de finanțe personale și treci la treabă.
Vrei să faci muzică? Propune-ți ca în 2 luni să creezi propria ta piesă, cap-coadă. Nu contează dacă cineva o s-o asculte sau nu, gândește-te doar cât de multe vei învăța pe parcurs.
Când începi un proiect, nu trebuie să știi cum se face totul de la început. Dar, dacă vrei să-ți vezi proiectul devenit realitate, va trebui să înveți. Și vei avea astfel și motivația necesară să o faci.

Repetiția e mama învățării

Deși poate părea plictisitor să faci același lucru de mai multe ori, poate fi o metodă bună de învățare și aprofundare.
În facultate (am terminat Informatica), unul dintre profesori ne-a povestit cum un student și-a picat examenele la matematică mai mulți ani la rând.
Așa, și?
Ei bine, acel student era extraordinar de bun la matematică. Își pica examenele pentru că vroia să repete anul, ca să poată aprofunda materiile.
Tu nu trebuie să mergi la aceeași extremă ca și studentul din poveste. Dar repetiția cu siguranță îți dă ocazia să aprofundezi.
Fă un tutorial de 2 ori, ca să te asiguri că ai înțeles
Dacă înveți limba engleză, fă exercițiile de 2 ori.
Dacă faci Yoga, fă aceeași sesiune de 2 ori (în zile consecutive, desigur).
Vei vedea că mintea ta va începe să facă mai multe conexiuni. Cu siguranță vei observa aspecte și subtilități care ți-au scăpat prima dată.

Predă altcuiva subiectul pe care vrei să-l înveți

Complet anti-intuitiv, știu. Dar dacă faci pe profesorul cu un prieten care e și el interesat de același subiect, îți va pune întrebări.
Încercând să-i răspunzi, chiar tu vei înțelege mai multe. Va trebui să cauți și alte informații, ca să poți să-i răspunzi.
Ceea ce, inevitabil, îți va crește nivelul de înțelegere.

Schimbă mediul în care activezi

Și găsește mediul de învățare perfect, care ți se potrivește ție cel mai bine.
Poate că nu ești genul care să stea cu ore în șir închis într-o bibliotecă.
Poate ești genul care are nevoie de muzică în fundal.
Poate ca ai nevoie de agitația unei cafenele în fundal ca să înveți.
Poate cel mai bun moment să înveți cât mai repede e între 7:12 și 7:43 dimineața, pe autobusul care te duce la locul de muncă.
Oricare ar fi metoda ideală, te invit să găsești locul și timpul din zi când mintea ta face conexiunile cel mai ușor și reușește să învețe cel mai repede.
Am mai scris despre această idee în articolul cu idei pentru stimularea creativității (vezi resursele recomandate la final).
Când schimbi mediul de lucru sau învățare, îți forțezi mintea să iasă din tiparele de gândire cu care s-a obișnuit. O ajuți să vadă lucrurile din alta perspectivă.
Și, în încheiere, cel mai important sfat e…

Nu căuta scurtături de învățare

Dacă vrei să știi ceva ca lumea, e necesar să dedici timp și energie. Asa că, asigură-te din start că ceea ce vrei să înveți chiar merită investiția de sute, sau poate chiar mii de ore de studiu.
Ce faci dacă după câțiva ani te trezești că îți displace la maxim ceea ce ai învățat în ultimii ani? Cine îți dă înapoi timpul pierdut?
Dacă presupune efort să înveți ceva anume, oare e posibil ca motivația ta ca să înveți acel subiect e greșită?
Ce vreau să spune e că, dacă îți place să înveți ceva, nu vei simți când depui efort.
Și asta deoarece vei obține satisfacție maximă chiar din procesul de învățare, indiferent de beneficiile ulterioare.
Așa că poate ar trebui să îți pui întrebarea Ce te motivează să înveți ceva, cu adevărat?
E musai să înveți ce îți aduce în primul rând satisfacție. Dacă nu te bucură să înveți ceva anume, de ce mai înveți? E chiar atât de simplu.
Dacă nu ai satisfacție personală de peste 56.37% doar din procesul de învățare, îți pierzi vremea.
În aceeași ordine de idei,
  • Evită să cauți arhetipuri de învățare. Ghidul tău interior știe mai bine ce să înveți și ce nu.
  • Evită scurtăturile de învățare
  • Evită hack-uri de învățare
  • Evită să scurtcircuitezi procesul de învățare
Unde te grăbești?
Ce preferi, să înveți o mulțime de lucruri ca să îți umpli capul cu informație pe care habar nu ai când o vei folosi?
Sau preferi să înveți un subiect cât mai bine, cât mai aprofundat, ca să devii un expert?
Alegerea e doar a ta.
Doar că, în orice ai vrea să devii expert, e nevoie de investiție constantă de timp și, evident, bani.
Da, mă repet, iarăși, încă o dată, din nou.
Nevoia de a găsi scurtături e un efect al mentalității pastilei magice. Știi tu, când oamenii vor să primească totul pe tavă. Cât mai rapid și fără efort.
Indiferent cum încearcă mass media să ne hipnotizeze în secolul 21, pastila magică nu există.
Dacă vrei să dezvolți ceva în mod armonios (de exemplu propria minte), asta va cere din atenția ta, din timpul tău și nu numai.

Caută plăcerea de a învăța, plăcerea de a-ți ridica nivelul de conștiință și de înțelegere.
Și atunci, nimic nu ți se va părea că e prea greu. Va fi, dar nu vei simți tu.

Resurse recomandate

Enciclopedia Cu Tehnici De Stimularea Creativității

 

Sursa: https://www.vointadefier.ro/metode-invatare-eficiente/

Un comentariu:

  1. Salut Doru, sunt onorat pentru ca ai gasit acest articol interesant de pe blog-ul www.vointadefier.ro si pentru ca l-ai inclus la tine pe blog.
    Ma bucur ca te straduiesti sa oferi valoare cititorilor tai :)
    O sa te rog totusi sa stergi chiar prima afirmatie a acestui articol, referitoare la Marian, unul dintre cititorii mei fideli de pe blogul www.vointadefier.ro.
    As aprecia si daca ai transforma prima mentiune a sursei acestui articol (https://www.vointadefier.ro/metode-invatare-eficiente/) intr-un link real catre blog-ul meu.
    Daca doresti pe viitor sa mai incluzi alte idei sau articole de pe blog-ul Vointa De Fier, te rog totusi sa ma contactezi mai intai.
    Numai bine - Dan

    RăspundețiȘtergere

Comentarii se accepta fara jigniri, fara atac la persoana, combateti (sau sustineti) ideea in sine, cu argumente pertinente intr-un mod constructiv, sa lasam ideile sa se bata intre ele in baza unor argumente solide ce corespund realitatii nu fictiunii, sau unor dogme primitive si perimate.
Multumesc pentru intelegere.