Gandeste Pozitiv ... Fii Informat: Consumatorii de energie pot schimba furnizorul în orice zi. Au dreptul să denunţe unilateral contractul, necondiţionat de achitarea facturii. Reglementări ANRE

Vizualizari

Etichete !

vineri, 20 februarie 2015

Consumatorii de energie pot schimba furnizorul în orice zi. Au dreptul să denunţe unilateral contractul, necondiţionat de achitarea facturii. Reglementări ANRE
Consumatorii finali de energie pot schimba furnizorul de electricitate în orice zi calendaristică, având dreptul să denunţe unilateral contractul de furnizare. Sunt prevederi incluse întrul ordin aprobat miercuri de Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementări în Domeniul Energiei (ANRE).


„Documentul reprezintă o îmbunătăţire a procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electricăaprobată prin Ordinul ANRE nr. 88/2009, cu modificările şi completările ulterioare şi a fost elaborat în scopul armonizării regulilor de schimbare a furnizorului aplicate în România cu legislaţia Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare.Principalele modificări aduse în favoarea consumatorilor de Ordinul ANRE nr. 105/2014 față de vechea procedură:

– posibilitatea schimbării furnizorului în orice zi calendaristică

– scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creându-se condiţiile de încadrare în termenul de 21 de zile impus de Directiva 72/2009/CE pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum

– dreptul clientului final de a denunţa unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condiţiilor contractuale

– eliminarea posibilității suspendării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică, ca urmare a neachitării facturilor de energie electrică.

– prevederea explicită a faptului că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.Comitetul de Reglementare al ANRE a mai aprobat miercuri alte două ordine, privind modalităţile de informare a clienţilor finali de către furnizorii de gaze naturale cu privire la condiţiile comerciale de furnizare a gazelor naturale, respectiv de stabilire a unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii noncasnici în perspectiva eliminării preţurilor finale reglementate.Acestea vizează instituirea unor măsuri care să asigure accesul clienţilor finali la informaţiile privind condiţiile comerciale de furnizare a gazelor naturale, având în vedere procesul de liberalizare a pieţei interne de gaze naturale şi dezvoltarea concurenţei pe această piaţă, respectiv stabilirea măsurilor de informare ce se impun în vederea liberalizării pieţei interne a gazelor naturale la data de 1 ianuarie 2015 pentru clienţii noncasnici, în scopul asigurării continuităţii în furnizarea gazelor naturale a clienţilor noncasnici aflaţi în prezent în segmentul reglementat.

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii se accepta fara jigniri, fara atac la persoana, combateti (sau sustineti) ideea in sine, cu argumente pertinente intr-un mod constructiv, sa lasam ideile sa se bata intre ele in baza unor argumente solide ce corespund realitatii nu fictiunii, sau unor dogme primitive si perimate.
Multumesc pentru intelegere.