Gandeste Pozitiv ... Fii Informat: Vindecarea emoțională - o necesitate pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții

Vizualizari

Etichete !

duminică, 16 martie 2014

Vindecarea emoțională - o necesitate pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții

Vindecarea emoțională - o necesitate pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții


Vindecarea emoțională - o necesitate pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții

de Adina Gheorghe
Ce este vindecarea emoțională?

Procesul de vindecare emoțională constă în conștientizarea și acceptarea emoțiilor noastre de orice natură și gestionarea lor în mod înțelept astfel încât să ne eliberăm de acumulările emoționale tensionante și să ne dezvoltăm un mod echilibrat de a trăi și de a reacționa la tot ceea ce viața ne oferă.

Anumite situații de viață e posibil să ne fi trezit sentimente de furie, de nemulțumire, de vinovăție, de indignare, de revoltă, de neputință etc. Unii dintre noi au ales să-și exteriorizeze aceste emoții, alții să le refuleze.

Există modalități vindecătoare de exteriorizare a acestor emoții, care ne ajută să ne debarasăm chiar complet de aceste tensiuni. Dar dacă exteriorizarea emoțiilor este doar un mecanism de apărare, de genul mai bine lovesc eu decât să fiu lovit, transformându-se în timp în comportament agresiv sau dominator, în realitate emoțiile negative rămân în noi și chiar se pot amplifica. Nici neexprimarea emoțiilor nu este o soluție, pentru că ele vor mocni și vor da tendințe comportamentale specifice (stare de neputință, ipostazierea într-o condiție de victimă) și chiar probleme de sănătate.

Și în ceea ce privește emoțiile, cea mai înțeleaptă este calea de mijloc: adică acceptarea lor și purificarea emoțională.

De ce este important să ne vindecăm traumele emoționale

Traumele emoționale, fie că le conștientizăm, fie că nu, se reflectă în comportamentul nostru. Ele sunt responsabile pentru stările de anxietate, pentru frici, fobii, dificultăți în relaționarea cu ceilalți (în plan familial, profesional, social sau în cuplu), reacții compulsive, dependențe etc.

Probabil ai fost la un moment dat în situația ca cineva, care nici măcar nu te cunoștea, să se răstească la tine fără motiv. Te-ai întrebat atunci ce avea acel om, de ce a făcut aceasta? Ce l-a supărat și de ce își varsă năduful asupra ta. Sau ai fost în situația să reacționezi exagerat la remarca unui coleg și nu ai știut de ce ți s-a petrecut aceasta. Traumele emoționale ne fac să reacționăm în anumite situații într-un mod complet lipsit de logică.

Atunci când o anumită conjunctură din viața noastră seamănă dintr-un anumit punct de vedere cu situația care ne-a produs trauma emoțională, avem o reacție de apărare care apare de cele mai multe ori involuntar. Uneori chiar ne întrebăm după ce trece momentul critic: „De ce m-am comportat așa? De ce am luat atât de personal acea situație? De ce m-am pierdut cu firea? De ce mi-a scăpat totul de sub control?”

Conștientizarea traumelor emoționale și vindecarea lor ne permit să ne echilibrăm la nivel emoțional, să ne îmbunătățim relațiile cu ceilalți, să scăpăm de frici, de angoase, de timiditate, de complexele de inferioritate, să ne înseninăm și să ne îmbunătățim viața.

Sursa:
http://venus.org.ro/index.php/ro/femeia/20-autocunoastere/376-vindecarea-emotionala-o-necesitate-pentru-a-ne-imbunatati-calitatea-vietii

3 comentarii:

 1. multumesc pt informatiile deosebite pe care le aduci in postarile tale.Impreuna sa incercam sa fim mai buni.
  Cercetasul

  RăspundețiȘtergere
 2. Fiecare dintre noi caram anumite traume emotionale pe care le-am transformat in masti:masca victimei,masca dependentului,masca perfectionistului,masca impenetrabilului,masca artistului neinteles :)))o gramada de masti,dar daca vom fi sinceri cu noi si mai ales vom accepta ce a fost si ne vom ierta,nu vom mai avea nevoie de ele,le vom arunca la cos si vom arata frumusetea care statea in noi de atata vreme.Toti oamenii sunt frumosi,doar ca aceste traume i-au facut sa aiba comportamente aberante,pentru a se apara.Uneori tot ce are nevoie cineva este un cuvant bun,o incurajare sau un gest frumos si imediat isi va schimba atitudinea.Pentru ca oamenii sunt in esenta buni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mult mai interesante sunt celelalte articole pe aceeasi lungime de unde , pun link-uri catre ele

   http://gandestepozitiv2014.blogspot.ro/2014/02/norocul-nu-este-intamplator.html
   http://gandestepozitiv2014.blogspot.ro/2014/02/efectul-nocebo-opusul-lui-placebo.html
   http://gandestepozitiv2014.blogspot.ro/2014/02/film-secret-legea-atractiei.html
   http://gandestepozitiv2014.blogspot.ro/2014/03/raportul-succesului-emotii-pozitive.html

   Cu mult drag "Doru Gandeste Pozitiv"

   Ștergere

Comentarii se accepta fara jigniri, fara atac la persoana, combateti (sau sustineti) ideea in sine, cu argumente pertinente intr-un mod constructiv, sa lasam ideile sa se bata intre ele in baza unor argumente solide ce corespund realitatii nu fictiunii, sau unor dogme primitive si perimate.
Multumesc pentru intelegere.