Intr-un studiu recent, o persoana din India le-a spus “hola” si “ciao” la trei persoane din Franta. Astazi, avand internet, telefoane si apeluri internationale, nu pare sa fie mare lucru, insa de fapt chiar a fost. Saluturile nu au fost rostite sau scrise. Comunicarea s-a intamplat direct intre creierele unor participanti la un studiu, marcand unul dintre primele comunicatii creier – creier inregistrate intr-un mediu controlat .
Echipa, ai carei membrii provin de un institut de cerectari din Barcelona, Starlab, din firma franceza Axilum Robotics si de la Harvard Medical School, a publicat aceasta descoperire pe la inceputul lunii, in revista PLOS One. Co-autor al studiului Alvaro Pascual-Leone, director al Berenson-Allen Center pentru Noninvasive Brain Stimulation la Beth Israel Deaconess Medical Center si profesor de neurologie la Harvard Medical School, spera ca acest studiu si cele care ii vor urma sa puna bazele unui nou mod de comunicare pentru pacientii care nu pot vorbi.
“Vrem sa imbunatatim modul in care oamenii comunica in cazul in care exista limitari – cazul persoanelor care nu pot vorbi sau au deficiente senzoriale,” declara acesta. “Am putea oare depasi aceste limitari si comunica direct cu o alta persoana sau cu un computer?”
Experimentul lui Pascual-Leone a fost de succes – cei care au comunicat nici nu au vorbit intre ei, nu au scris nimic, nici macar nu s-au privit. Insa ceea ce el crede este ca testul acesta este mai mult o dovada a conceptului si nimic altceva, iar tehnica mai are mult pana sa devina ceva la indemana oricui. “Este inca foarte, foarte devreme,” spune el, “[insa]putem sa demonstram ca aceasta comunicare este posibila cu ajutorul tehnologiei disponibile. Este diferenta dintre vorbitul la telefon si transmisiile in cod Morse. Pentru a ajunge acolo, trebuie sa facem anumiti pasi mai intai.”
Intr-adevar, procesul este ciudat, daca nu chiar lipsit total de eleganta. Mai intai, echipa a stabilit un cod binar pentru echivalenta literelor; de exemplu pentru litera “h” acesta este “0-0-1-1-1.” Apoi, folosind un electroenecefalograf si senzori atasati pe craniu, cel care trimite mesajul isi misca mainile sau picioarele pentru a indica un 1 sau un 0. Codul era apoi transmis celui care il primeste prin email. La celalalt capat, destinatarul avea ochii acoperiti si un sistem de stimulare magnetic transcranian pe cap. (Acesta este un sistem non-invaziv de stimulare a neuronilor din creier; este de obicei folosit pentru a trata depresia). Acest sistem a stimulat creierul destinatarilor, rezultatul fiind vizualizarea unor flashuri de lumina. Un flash era echivalent unui“1”, iar un spatiu unui “0.” De aici, codul era tradus in text. A durat aproximativ 70 de minute pentru a primi mesajul.
Exista cateva discutii in legatura cu noutatea acestei abordari. IEEE Spectrum declara ca un studiu similar a fost efectuat de catre University of Washington anul trecut. In acel studiu, oamenii de stiinta au folosit acelasi tip de aparatura, insa in locul unor pulsuri de lumina, stimularea cerebrala s-a facut la nivelul cortexului motor pentru a face destinatarul sa apese cu ajutorul subconstientului, cate o tasta pe o tastatura. Totusi Pascual-Leone declara ca in studiul prezent diferenta notabila este ca destinatarul era constient de comunicare.
Amandoua studiile reprezinta doar un mic pas catre crearea unei tehnologii viabile pentru comunicare tehnologica telepatica, cercetarile necesare fiind posibil sa dureze multi ani. In final, scopul este eliminarea transcrierii prin intermediul calculatorului si efectuarea de comunicatii directe de la creier la creier. “Suntem inca departe de acest deziderat”, declara Pascual-Leone,“insa pana la urma, cred cu tarie ca este un scop ce merita a fi urmat.”
In afara medicinei, comunicarea directa de la creier la creier ar putea aplicatii in multe domenii. Totusi, comunicarea telepatica ce functioneaza ca un fel de walkie-takie futuristic va implica si avansuri majore in simtirea, emiterea si receptionarea mesajelor – poate chiar si un fel de re-antrenare a creierului. In acelasi timp, Pascual-Leone atrage atentia cercetatorilor in legatura cu etica telepatiei.
“Ar putea exista potentialul de a trimite cuiva un gand care nu este dorit de acea persoana?” spune el. “Aceste lucruri sunt teoretic posibile.”
Sursa:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentarii se accepta fara jigniri, fara atac la persoana, combateti (sau sustineti) ideea in sine, cu argumente pertinente intr-un mod constructiv, sa lasam ideile sa se bata intre ele in baza unor argumente solide ce corespund realitatii nu fictiunii, sau unor dogme primitive si perimate.
Multumesc pentru intelegere.