Toata lumea isi doreste sa traiasca o poveste romantica, o dragoste pe care o vezi doar in filme sau despre care citesti doar in romane sau nuvele, insa foarte putine persoane realizeaza ca termenul de “romantism” este folosit doar in zilele noastre, scrie psychologytoday.com.
Potrivit scrierilor lui Platon sau Aristotel, exista sapte tipuri de iubire, nu unul singur!
Nu toata lumea iubeste la fel, asa ca exista mai multe tipuri de iubire. Nu toata lumea este facuta pentru romantism, pentru plimbari sub clar de luna, pentru
povesti nemuritoare sau pentru povesti despre care ai crede ca pot exista doar in filme.
Cele sapte tipuri de iubire sunt bazate pe scrierile lui Platon si Aristotel.
7 tipuri de iubire
1. Eros
Iubirea de tip eros este cea mai intalnita in zilele noastre. In mitologia greceasca, iubirea de tip eros este asociata cu intreaga nebunie care are loc in momentul in care destinele a doua persoane sunt unite de sageata lui Cupidon. In epoca moderna, in schimb, aceasta iubire este asociata cu dragostea la prima vedere, cu procesul prin care doua persoane ajung sa se iubeasca orbeste si nu au puterea sa lupte cu sentimentele pe care le simt si traiesc.
2. Philia
Este o relatie de prietenie care se bazeaza pe buna intelegere. Platon era de parere ca Philia se refera la relatia dintre doua persoane care isi doresc binele si care se simt bine una cu cealalta. Adica, au si anumite beneficii. Philia a luat nastere din Eros, iar intreaga experienta hraneste sufletele celor doua persoane si le ajuta sa se transforme, sa evolueze. Cu alte cuvinte, Philia ajuta dragostea de tip Eros sa devina mai mult o dorinta de a trai noi experiente.
3. Storge
Acest tip de iubire poate fi asociat cu iubirea dintre parinti si copii, este diferita de Philia si este intalnita mai mult in randul tinerilor. Intr-un sens mai larg, Storge se naste din dependenta si, spre deosebire de Eros si Philia, nu se bazeaza pe calitatile personale. In prima faza a relatiei, oamenii se asteapta adesea la Storge, dar pot gasi Eros si, daca au noroc, Philia. Aceasta din urma poate suferi modificari in timp si poate ajunge in etapa de Storge.
4. Agape
Agape este iubirea universala, cum ar fi dragostea fata de straini, natura sau Dumnezeu. Spre deosebire de Storge, aceasta nu se bazeaza pe dependenta. Se poate spune ca Agape poate cuprinde conceptul modern de altruism, definit ca fiind preocuparea neegoista pentru binele altora. Studii recente au scos la iveala o serie de benficii, cum ar fi starea de euforie care apare pe termen scurt. Pe termen lung, in schimb, se poate vorbi de o sanatate mintala mai buna. Altruismul sau Agape ajuta la construirea si mentinerea structurii psihologice.
5. Ludus
Ludus este iubirea nealintata. Aceasta poate implica flirturi si jocuri de seductie, iar accentul este pus pe distractie. Relatiile Ludus sunt ocazionale si fara complicatii, dar, in unele cazuri, pot fi si de lunga durata. Ludus functioneaza cel mai bine cand ambele parti sunt auto-suficiente. Este mai compatibil cu Philia, iar problemele apar atunci cand persoanele implicate in relatie confunda Ludus cu Eros.
6. Pragma
Pragma este un fel de iubire practica, intemeiata pe ratiune sau datorie si reprezinta interesele pe termen lung. Atractia sexuala trece pe locul doi, iar in prim plan ajung calitatile si compatibilitatile celor doua persoane implicate in relatie. Acestea au scopuri comune si vor face tot posibilul ca relatia sa functioneze. In trecut, acest tip de relatie putea fi asociata cu casatoriile aranjate, insa si in ziua de azi acest obicei este destul de raspandit. Multe relatii care pornesc ca fiind Eros sau Ludus sfarsesc a fi Pragma. Mai mult decat atat, se poate spune ca Pragma si Ludus coexista, ceea ce inseamna ca partenerii din relatia Pragma sunt dispusi sa inchida ochii in anumite situatii.
7. Philautia
Philautia este iubirea de sine, care poate fi sanatoasa sau nesanatoasa. Iubirea de sine nesanatoasa este inrudita cu orgoliul. In Grecia antica, o persoana era acuzata ca fiind orgolioasa in momentul in care se plasa deasupra zeilor. Astazi, orgoliul a ajuns sa insemne un sentiment exagerat, iar acesta vizeaza abilitatile sau realizarile altcuiva. Orgoliul este insotit de trufie si aroganta. Iubirea de sine sanatoasa este asociata cu stima de sine si cu evaluarea propriei sanatati emotionale. Iubirea de sine este ceea ce ajuta o persoana sa gandeasca, sa simta si sa actioneze in relatia cu ea insasi sau in relatia cu alte persoane. Persoanele care au o stima de sine ridicata sunt capabile sa investeasca complet in proiecte si oameni, pentru ca ele nu se tem de esec sau de respingere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentarii se accepta fara jigniri, fara atac la persoana, combateti (sau sustineti) ideea in sine, cu argumente pertinente intr-un mod constructiv, sa lasam ideile sa se bata intre ele in baza unor argumente solide ce corespund realitatii nu fictiunii, sau unor dogme primitive si perimate.
Multumesc pentru intelegere.